top of page
  • Foto van schrijverJim Bouman

Stappenplan - Wat u moet regelen als u een huis heeft gekocht

Bijgewerkt op: 3 dagen geleden

Wat u moet doen als u een woning heeft gekocht:


  1. Mail de benodigde informatie aan de verkopende makelaar van uw nieuwe woning:

    1. Volledige voor- en achternaam, huidige adres, e-mailadres en telefoonnummer van uzelf, uw partner en/of huisgenoten;

    2. Een scan of kopie van uw/jullie identiteitsbewijs, waarbij de foto en BSN-nummer(s) onherkenbaar zijn.

    3. Tip: Check of uw identiteitsbewijs nog lang genoeg geldig is.

    4. Tip 2: Voor een veilige kopie kunt u de app KopieID gebruiken.

    5. Uw/jullie burgerlijke staat (ongehuwd, gehuwd of geregistreerd partnerschap).

  2. Zodra u de voorlopige koopovereenkomst ontvangt, neem deze goed door. Werkt u met een aankoopmakelaar dan helpt hij/zij u hierbij. Als u iets gewijzigd wil hebben of ziet u iets wat niet klopt, geef dit dan door aan de verkopende makelaar.

  3. Wanneer u akkoord gaat met de voorlopige koopovereenkomst tekenen eerst de verkopers van uw nieuwe woning de koopakte en lijst van zaken. Daarna ontvangt u de documenten die u op iedere pagina parafeert en aan het einde met uw handtekening bevestigt. De getekende koopovereenkomst deelt u met uw hypotheekadviseur, makelaar, de verkopende partij, taxateur en notaris.

  4. Noteer uiterlijk twee dagen voor de datum van afloop financieringsvoorbehoud een herinnering in uw agenda. Is de financiering tegen die tijd nog niet rond, vraag dan uitstel van financiering aan bij de verkopende makelaar.

  5. Breng uw hypotheekadviseur of -verstrekker op de hoogte zodra de koop van uw nieuwe woning rond is. Stuur de voorlopige koopovereenkomst door en meld de daadwerkelijke koopsom en afgesproken voorwaarden. Vraag daarnaast of uw adviseur nog andere informatie of stukken nodig heeft.

  6. Zorg dat u een taxateur vraagt om een gevalideerd taxatierapport te leveren.

  7. Indien gewenst, plan een bouwkundige keuring in. Tip: U kunt de taxateur en bouwkundige tegelijkertijd bij uw nieuwe woning langs laten gaan.

  8. Als u wilt verbouwen, vul dan zo snel mogelijk de uniforme verbouwspecificatie in en mail deze naar de taxateur. Hij/zij kan de waarde na verbouwing dan in de taxatie verwerken. Komt u er niet uit, neem dan contact op met de verkopende makelaar of bouwkundige keurder. Zij zien dit document geregeld voorbij komen.

  9. Werkt u in uw verbouwing met één of meerdere aannemers? Regel dan via de verkopende makelaar dat u een keer met hen langs mag komen om de woning te bezichtigen. Vaak willen zij de verschillende maten opmeten of ter plekke nog wat controleren. Wanneer u dit nog voor de sleuteloverdracht kunt inplannen, kunt u zodra de woning definitief van u is zo snel mogelijk aan de slag.

  10. Vraag bij één of meerdere notarissen een offerte op en kies degene die het beste bij u past. Vraag de notaris ook alvast om een plekje te reserveren tijdens de overdrachtsdatum. Bent u niet bekend in uw (nieuwe) woonplaats? De verkopende makelaar kan u een notaris adviseren.

    1. Tip: Wilt u ook een testament of samenlevingsovereenkomst? Dan kan de notaris vaak een combinatie deal maken.

  11. Zodra u het taxatierapport heeft ontvangen, mail deze direct door naar uw hypotheekadviseur.

  12. Start in de tussentijd met de voorbereidingen voor uw verhuizing.

  13. In de meest gevallen betaalt u zelf de notariskosten, kosten koper en andere bijkomende kosten. Zorg ervoor dat u dit geld beschikbaar heeft en het kan overmaken zodra de notaris u zijn nota stuurt.

  14. Sluit op tijd een (opstal)verzekering af zodat u goed verzekerd bent vanaf het moment dat de nieuwe woning van u is.

  15. Zorg dat u vanaf de sleuteloverdracht ook over gas, water en licht in uw nieuwe woning beschikt.

  16. Spreek een maand van te voren een tijdstip af voor de eindinspectie van uw nieuwe woning. Vaak wordt dit drie kwartier voor de afspraak bij de notaris gepland, zodat u direct door kunt naar de notaris voor de daadwerkelijke overdracht.

  17. Vergeet op de dag van de sleuteloverdracht uw identiteitsbewijs en de lijst van zaken van uw nieuwe woning niet.

  18. Als er geen bijzonderheden zijn en u de sleutels van uw nieuwe woning bij de notaris ontvangt, bent u nu de trotse eigenaar van een nieuwe woning. Gefeliciteerd!

    1. Tip: Controleer de eerste dagen of alles goed werkt en of er niet iets lekt. Komt u iets tegen wat niet bij u bekend was, meld dit dan direct bij de (makelaar van de) verkopende partij!


Bonus


Recente blogposts

Alles weergeven

Goed voorbereid zijn op de eindinspectie

Voordat de sleuteloverdracht bij de notaris plaatsvindt, bezoekt u met de verkopende partij de nieuwe woning voor een eindinspectie. Aangezien u dit niet iedere dag doet (en dit wellicht uw eerste kee

Huis gekocht, wat nu? - het Hypotheekproces

Zodra u een huis heeft gekocht, moet u de volgende zaken omtrent uw hypotheek regelen: Hypotheekadviseur inschakelen - ik raad Schee-Scheuller Hypotheken & Assurantiën aan. Taxatie regelen. Tip: indie

Checklist - Huis gekocht, wat nu?

Gebruik dit hulpmiddel van de Rijksoverheid: Woning kopen, wat moet ik regelen? Voorlopig koopcontract Voordat u tekent: overweeg (en regel) een bouwkundige keuring zodat u achter de verborgen gebreke

bottom of page