top of page
  • Foto van schrijverJim Bouman

Het versterferfrecht - een huis erven zonder testament

Wanneer iemand overlijdt en deze persoon geen testament heeft opgesteld, bepaalt de wet welke personen erfgenamen zijn. Deze regeling wordt het versterferfrecht genoemd.


Volgens het versterferfrecht kunnen alleen (juridische) familieleden erven. De wet maakt onderscheid tussen vier soorten familieleden, die in een vaste volgorde als erfgenamen worden aangemerkt:


  1. de echtgenoot/geregistreerd partner en de kinderen van de overledene;

  2. de ouders en de broers en zussen van de overledene;

  3. de grootouders van de overledene;

  4. de overgrootouders van de overledene.


De aanwezige familieleden erven volgens deze volgorde. Dit betekent dat alleen de personen binnen de hoogst aanwezige categorie kunnen erven.


De volgende categorie familieleden erven als er geen familieleden in de categorie erboven vallen. Bijvoorbeeld indien de overledene geen juridisch partner of kinderen heeft, zullen diens ouders en broers en zussen erven. Zij erven echter niet als er wel één persoon aanwezig is in de eerste categorie.


Voorbeeld: Rob is getrouwd met Anneke en zij hebben samen 3 kinderen: Justin, Sanne en Lars. De moeder van Rob leeft nog, maar de vader van Rob is al geruime tijd overleden. Henk heeft bovendien twee zussen.


Als Rob overlijdt en hij heeft geen testament opgesteld zullen alleen zijn echtgenote Anneke en zijn drie kinderen erfgenaam zijn: zij vallen binnen de eerste categorie familieleden.



Erven voor gelijke delen


De familieleden binnen de ervende categorie erven voor gelijke delen. Als er 4 personen aanwezig zijn, erven zij ieder 1/4e deel.


Voorbeeld: In de familie van Rob vallen er vier personen in categorie 1, namelijk Anneke, Justin, Sanne en Lars. Zij erven ieder dus 1/4e deel.


De erfgenamen erven in principe voor gelijke delen, maar er zijn 2 uitzonderingen voor familieleden in categorie 2 (de categorie van de ouders en broers en zussen van de overledene):


  • de ouders van de overledene erven allebei minimaal 1/4e van de nalatenschap: als het erfdeel van de ouders lager uitvalt dan een kwart, krijgen zij ieder in ieder geval 1/4e deel. De broers en zussen krijgen het resterende deel van de nalatenschap voor gelijke delen. Dit komt voor als bijvoorbeeld beide ouders nog leven en de overledene 3 of meer broers of zussen heeft.

  • halfbroers en halfzussen erven 1/2e deel van volle broers en zussen: als de overledene zowel volle broers en zussen heeft als halfbroers of halfzussen, wordt de nalatenschap zo verdeeld dat de volle broers en zussen het dubbele erven van de halfbroers en halfzussen


Meer hulp nodig?

Lees mijn andere artikelen over nalatenschappen en het erven van een huis.


Liever persoonlijke hulp?

Neem gerust contact op. Ik sta - met m'n 40 jaar ervaring - voor u klaar.

Recente blogposts

Alles weergeven

De verdeling van een erfenis in 3 stappen

Stappenplan en checklist De verdeling van een nalatenschap verloopt in drie stappen: Stap 1: Bepaal de waarde van de nalatenschap De waarde van de nalatenschap is de waarde van alle bezittingen minus

De afwikkeling van een erfenis in 8 stappen

Stappenplan Stap 1: Erfgenamen Om de erfenis af te kunnen handelen, moet u weten wie de erfgenamen zijn. Zij zijn ook degenen die de erfenis moeten afwikkelen. In een testament worden erfgenamen aange

bottom of page